DENTPLUS

BLOG



spor_dissagligi.jpg
27/Kas/2014

Bir dişi korumak, tedavi etmekten çok daha kolay…

spor_disSpor Diş Hekimliği, takım veya bireysel spor aktiviteleri sırasında oluşabilecek yaralanmaların tedavisi ve oluşabilecek sorunların önlenmesine yönelik diş hekimliğinin bir alt dalıdır. Spor aktivitelerinde amaç; sporcunun hem sağlıklı olması hem de oluşabilecek yaralanmalardan minumum etkilenmesini sağlamaktır. Spor diş hekimliği uygulamaları bu noktada ön plana çıkmaktadır. Günümüzde tüm spor branşlarında sporcunun güvenliği ön plana çıkarılarak oyun kurallarında bazı değişiklikler yapılmıştır. Alınan tüm bu önlemlerle beraber özellikle yakın temasın olduğu takım sporları (futbol, basketbol vs.) ve kontakt sporlarında (boks, karate vs.) sporcuların ağızlarına takacakları mouthguard (ağız koruyucular), çene ve dişlere gelebilecek travmaları önlemek için tasarlanmıştır.

Spor diş hekimliğinde önemli olan travma ve koruyucu diş hekimliği tedavi yöntemleridir. Koruyucu dişliğin özellikle 7-12 yaşlarda kullanımı çok önemlidir.

Yanılgımız, sporu profesyonel olarak yapanların bu tür travmalar yaşayacağıdır. Oysa ki antrenman yapan, maça çıkan her yaş grubu sporcu bu tehlikeyle karşı karşıya kalmaktadır. Koruyucu dişliğin kullanımı bir noktada sizin yaşam kalitenizi de artırıyor. Çünkü bir dişi korumak, tedavi etmekten çok daha kolay.

Koruyucu dişlik kullanımının yaygınlaşması için özellikle ailelerin, antrenörlerin ve sporcuların bilgilendirilmesi gerekmektedir.spor_dis1

Ortodonti tedavi gören sporcularımız da var. Bu kişilere de mutlaka dişlik yapılmalıdır. . Dişler üzerine yapışmış durumdaki braket ve teller dişeti, dudak ve yanak yaralanması üzerindeki etkiyi arttırır. Ortodontik tedavi sırasında dişler bulundukları kemik içinde hafif kuvvetlerle hareket etmektedirler. Bu dişlerin üzerine gelen travma kemik ve hareket halindeki dişe normalden  daha fazla zarar verebilir. Bu sebeplerden dolayı mutlaka koruyucu dişlik sporcu plağı yapılmalıdır.

 7-12 yaş grubunda yılda 1 ve ya 2 tane yeterli olacaktır . Bu grupta süt dişleri teker teker düşüp yerlerine daimi dişler sürerler. Bu diş değişimi hesaba katılarak plaklar yapılır. Temiz bakılan bir koruyucu dişlik yırtılıp bozulana kadar kullanılabilir.

spor_dis2Hijyen konusu çok önemlidir. Aslında tamamen çocuğun bakımıyla doğru orantılı. Dişlerini fırçaladıktan sonra kullanmalı. Eğer diş fırçalama imkanı yoksa en azından koruyucu dişlikleri takmadan önce ağzını bol suyla çalkalamalı. Yine dişlikleri kullanmadığı zaman diş hekiminin uygun gördüğü saklama kutusunda muhafaza etmelidir. Kutuya koymadan önce suyla yıkamak faydalı olacaktır. Birkaç günde bir de evde dişlik yapımında kullanılan plakaların üreticisi firmanın tavsiye ettiği kimyasal dezenfektan ilaç ile temizlemek faydalıdır.

Bunların yanında koruyucu dişlik yumuşak bir maddeden yapılmıştır. Ancak diğer plaklar sert materyalden yapılır. Yumuşak materyalin amacı gelen kuvveti absorbe etmesi yumuşatarak diş ve çevre dokulara iletmesidir.

Amerika’ da ve bazı Avrupa ülkelerinde marketlerde satılan tipleri çok ucuz fiyatlara mevcuttur. Bunlar ya şekil değiştirmeyen sert plastiklerdendir hatta sıcak suyla yumuşatılıp dişlerin şekline sporcu tarafından ısırılarak uyumlandırılan bir materyaldendir. Tek bir boydadır ve yanlış uygulanırsa yarardan çok zarar verir. Sporcunun konforunu düşürür, oyunun kalitesini ve başarısını olumsuz etkiler. Tek numara bir ayakkabının herkesin ayağına uyamayacağı gibi tek büyüklük ve şekildeki dişlikte her bireye uyamaz.

Bu konuyla ilgilenen diş hekimleri çocuğun ağzının ölçülerini alır. Alınan ölçülerden ağızların alçı kalıpları hazırlanır ve bu alçı modeller üzerine laboratuarda teknisyen tarafından hazırlanır.

Doğru yapılan dişlik sporcunun ağzında bir acı vermez. Nadir vakalarda eğer çocukta normal yaşantısında bulantı refleksi varsa (örneğin diş fırçalarken midesi bulanıyorsa) bu plakları kullanırken de rahatsızlık verebilir.

 

Dr.Fuat NOYUN          

Çene Yüz Protez Uzmanı


dijital_anestezi.jpg
27/Kas/2014

Bu ay sizlere yakın zamanda bana dijital anestezi ile ilgili soruları ve merak edilenleri anlatmak istedim. Çünkü özellikle iğne korkusu nedeniyle, diş hekimi randevularını erteleyenler, dijital anestezi ile bu korkuların sebepsiz olduğunu bizzat yaşayarak görebilirler…

İğne korkusu yaşayanlar, dijital anestezi  teknolojisi sayesinde dişçi koltuğuna rahat oturuyor.

Dijital anestezi  nedir?
Bunun bir ismi de ağrısız anestezidir. Anestezik solüsyonun, kişinin doku basıncına göre ayarlanarak uygulandığı ağrısız bir yöntem çeşididir.

Dijital anestezi nasıl uygulanır?
Hastanın diş eti özel bir jel ile uyuşturulur ve  dijital anestezi cihazı tarafından hissizleşen diş etine anestezik solüsyon uygulanır.

Dijital anestezinin avantajı nedir?
Dijital anestezi tekniğinde; uygulama esnasında da,  sonrasında da hiçbir şekilde uygulanan kişide  ağrı veya hassasiyet oluşmaz.

Dijital anestezide neden ağrı hissi oluşmaz?
Anestezi uygulama durumu doku duyarlılığına ve ağrı eşiğine göre ayarlanır.Bu durumda kişi hiçbir şekilde hassasiyet yaşamaz ve hissetmez.

 

Dijital anestezi vücuda zarar verir mi?
Aslında kesinlikle hayır diyebiliriz. Dijital anestezi vücudumuza kesinlikle bir zarar vermez. Dijital anestezi; uygulama tekniğiyle ilgili bir teknolojik yeniliktir, kullanılan anestezi aynıdır.

Dijital anestezi her hastaya uygulanabilir mi?
Evet; kesinlikle her kişiye anestezi uygulanabilir. Normal anestezinin uygulanabileceği her hastaya dijital anestezi de çok rahat bir şekilde uygulanabilir.

Dijital anestezinin uyuşukluk süresi farklı mıdır?
Standart anesteziyle kıyaslandığı zaman hiçbir fark yoktur.

Günümüzde eski tip enjektörle  anestezi işlemi tarihe karışmak üzere diyebiliriz. Yeni nesil dijital anesteziyle acısız ve hatta ağrısız işlem  gerçekleştirmek mümkün. Dijital anestezi için elektronik bir sistem denebilir.Dokudaki basıncı, içindeki sensörler sayesinde sürekli ölçüyor. Basınca duyarlı ağrı reseptörleri uyarılmadığından işlemler ağrısız yapılıyor.

Enjektör ile anestezi işlemleri sona eriyor denebilir. Dijital anestezi olarak adlandırılan yeni elektronik bir sistem ile iğne korkusu olanlar da artık rahatça dişçi koltuğuna oturabilecek.

Diş eti özel bir jel ile uyuşturulmasının ardından hissizleşen diş etine, dijital anestezi cihazı tarafından anestezik solüsyon uygulanır. İşlem sırasında hasta, ağrı hissetmez. Anestezi uygulama şekli ise kişinin doku duyarlılığı ve ağrı eşiğine göre belirlenir.

Normal anestezinin uygulanabileceği  herkese uygulanabilir.

Deniz Noyun

Periodontoloji Uzmanı 


dentist_checkup.png
08/Kas/2014

checkup3Bu ay sizlere dişlerimiz için check up neden yaptırmalıyız, erken tanının kişilere faydası ve tedavi kolaylıklarından bahsetmek istiyorum.

Sağlıklı bir bireyde, sağlığın korunması, hastalık risklerinin ortaya çıkarılması adına sağlık taraması uygulamak çok önemlidir. Modern Tıp’ta amaç; hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri almak ve dolayısıyla kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır.

Chek-up nedir ?

Dilimize yerleşmiş bu terim, kişisel sağlık taraması manasına gelmektedir. Check-up’ın belli dönemlerde yaptırılması, hastalıkların erken tanı ve dolayısıyla tedavisinde kolaylık sağladığını söyleyebilirm. Yıllık check-uplar kişinin hiçbir şikayetinin olmaması halinde bile hastalıkların erken dönemde yakalanmasına ve şikayet boyutuna gelmeden tedavinin erken başlayarak tam bir iyileşme sağlamada çok başarılı sonuçlara sebep olur. Ve sağlıklı durum kişi için devam eder.

Sağlığınız değerlidir… Onu yaşamın akışında şansa bırakmayın…

Periyodik kontroller çok önemlidir. Çünkü; bazen kişi hastalığının farkına varamayabilir ve hiçbir şikayeti yoktur. Ama hastalıklarımızı bilmemek, bunun olmadığı anlamına asla gelmez ve bu gerçeği ne yazık ki değiştiremez. Kontrol sırasında doktorunuz sağlık geçmişini tanımlayabilir ve bu da geleceğimizde ki sağlığın göstergesi olabilir.

Yıllık check-up’ların mümkünse aynı doktor veya doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi daha faydalıdır. Bu sayede doktorunuz geçmiş muayenelere göre sizi değerlendirebilir ve güncel durumunuzla sağlığınızı kıyaslayabilir. Genel sağlık kontrolü ailesel risk faktörüne göre önerilen uygulama tekrar süresi değişebilir. Ama bunun dışında kişini genel anlamda yılda iki defa diş hekimine görünmesi yeterli olacaktır.

 İş işten geçmeden…

Dişlere düzenli chek-up yapılması neden önemlidir?

Oluşabilecek diş çürükleri erken saffada tedavi edilir ve basit dolgularla dişleriniz uzun yıllar sağlıklı kullanılır. Diş eti hastalıkları erken saffada teşhis edilir, böylelikle çene kemeğinin erimesi ile karakterize olan diş eti hastalığı çok erken bir saffada tedavi edilerek dişlerinizin yaşam boyu ağızda kalması sağlanır.


agiz_kalp.jpg
08/Kas/2014

Araştırmacılar, yıllardır ağız sağlığının kalp hastalıkları üzerinde ki etkileri için çalışmalar yapmaktadır. Dişler üzerinde yapılan işlemler sırasında kana karışan ağızda ki bakterilerin, mitral kapak hastalığı ve kalp hastalığı olan kişilerde ciddi enfeksiyon riskine sahip olduğu bilinmektedir.

Kalp sağlığı göz önünde bulundurulduğunda, sağlıklı ağız ,hastalıklı ağız ve dişler ile ilgili yapılan bir takım çalışmalar , dişeti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasında ki ilişkiyi ortaya koymuştur. Diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıkları, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluştururlar.

Pek çok  çalışmanın, dişeti hastalığı ile kalp hastalıkları arasında ki ilişkide vardıkları netice aşağıda belirtildiği gibidir….

*Diş eti hastalıkların tedavi edilmesiyle, ateroskleroz ve damar sertliğinde geri dönüşler gözlenmiştir.

*Diş eti hastalıkları nedeniyle bakterilere maruz kalan insanlarda,  görülme riskinde artış gözlemiştir.

Araştırmacılar, genel sağlık verilerini analiz ederek, kalp hastalıkları ile ağız diş sağlığı arasında ki ilişkiyi ortaya çıkarmıştır.

Dişeti hastalığı, kalp hastalığına mı sebep olur? Yoksa dişeti hastalığı ve buna bağlı diş kayıpları, insanların dişsizlik nedeniyle beslenme alışkanlıklarını mı değiştiriyor?

Bu sorulardan çıkarılacak tek gerçek vücutta etkilenen bir sistemin diğerini de etkilediğidir.

Ağız ve diş sağlığını koruyarak, kalbi korumanın beş yolu…

  • Sigarayı bırakın, sigarayı bırakmak sizi kalp damar hastalıklarından olduğu kadar dişeti problemlerinden ve diş taşı sıkıntısından korur. Ayrıca sigara ağız kanserine yol açabilir.
  • Diş aralarınızı her gün bir kez diş ipi ile temizleyerek sağlıklı dişetlerine sahip olabilirsiniz. Düzenli fırçalama ve diş ipi kulannımı ile dişeti iltihabının önüne geçebilirsiniz.
  • Florlu diş macunlarıyla her gün bir kere dişlerinizi fırçalayın. Bunun yanında her 3-4 ayda bir diş fırçanızı yenileyin.
  • Yılda iki kez diş hekimine giderek genel ağız muayenesi ve diş taşı temizliğini ihmal etmemeliyiz. Hekimin yapacağı temizlik, hastanın fırça ile temizleyemeyeceği diş taşlarını temizleyerek, hastayı diş eti hastalıklarından korur.
  • Akut eklem romatizması geçiren hastalar, yapay kalp kapakçığı taşıyan hastalar ve ya kalbinden operasyon geçirmiş hastalar, riskli hasta gurupları olduğundan ağızda yapılacak işlemler öncesi hastanın antibiyotik koruması altında olması lazımdır. Hekimin hastaya verdiği ilaçları düzenli kullanmak gerekmektedir. Hastanın kendisini iyi hissetmesiyle ilaç kulanımını bırakması çok tehlikelidir.

ORAL HEALTH and GENERAL HEALTH – Videoyu izlemek için tıklayınız.


08/Kas/2014

Bu ay sizlere her kadının en şanslı ve kendini özel hissettiği menopoz döneminde ki ağız ve diş sağlığı ile ilişiğinden bahsetmek istedim. Bu dönemde; ağızımızın içinde bazı değişiklikler yaşanabilir. Bilinçli ve kontrollü yaşarsak, bu süreci de en kaliteli şekilde atlatabiliriz.

Hamilelik, puberte, menopoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar. Menopoz bir  kadının hayatının doğal evrelerinden biridir ve adet kanamalarının durması olarak da açıklanabilen menopoz kadınlarda bir dizi metabolotik değişiklerle sonuçlanır.

Bu değişimlerden başlıcaları ; aşırı terleme, sıcak basması, uykusuzluk, sinirlilik, ciltte gerginlik, saç dökülmesi, osteoporoz (kemik erimesi) ve kalp rahatsızlıklarında artış riski olarak sıralanabilir. Bu dönemde ağız kavitemiz ve dişeti dokumuzda da pek çok değişimler ve problemler ortaya çıkabilmektedir.

Menopoz döneminde ağızda yanma hissi, tat değişiklikleri, tükürük akışında azalma ve buna bağlı ağız kuruluğu, sıcak ve soğuk yiyeceklerde hassasiyet artışı en sık görülen değişimlerdir. Bu dönemde  osteoporoz yani kemik erimesinin, çene kemiğini de etkilemesi sonucu çene kemiği ve dişleri çevreleyen kemik dokusunda erime ve kayıplar ortaya çıkar

Menopoz öncesi ortaya çıkan ve ağız bölgesinin de bağışıklık sistemini etkileyen premenopozal (menopoz öncesi) döneme diş ve dişeti rahatsızlıkları ile girmek bağışıklık sistemi zayıfladığı, tükürük akışının azalıp tükürüğün mekanik temizleme özelliği de azaldığı için, dişeti enfeksiyonu ve dişlerde çürük riskini artırır,ve zaten var olan   problemlerin de hızlı ilerlemesine neden olur.

Bu durumlardan en az etkilenmek için  menopoz öncesinde mutlaka diş ve dişeti tedavileri yaptırılmalı düzenli diş hekimi kontrolü ile ağız sağlığının devamı sağlanmalıdır.

Menopoz döneminde kadın hastalıkları uzmanın uyguladığı hormon yerine koyma tedavileri tüm vücuttaki ve ağız içindeki şikâyetlerin azaltılmasında ve giderilmesinde önemli rol oynar.  Tükürük akışının azalması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağız kuruluğunun tedavisi için tükürük akışını artırıcı ilaçlar ya da yapay tükürük preparatları hekim tarafından önerilebilir. Tükürük akışını uyaran gıdaları fazlaca tüketmek ve bol su içmek de fayda sağlayacaktır. Hormonal değişimler sonucu B vitamini eksikliği ve vücut direnci düşüklüğüne balı olarak bu dönemde ağız yaralarında (aftlar) artış görülebilir. Bu durumda gerekli tetkikler yapılıp vitamin ya da çinko eksikliği mevcut ise takviye edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki  menopoz döneminde  genel sağlık etkilendiği gibi   ağız ve diş sağlığı da büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu dönemde  görülebilecek sorunları  minumun düzeyde tutmak ve rahat bir şekilde atlatmak için diş hekimine yapılacak düzenli ziyaretler önemli rol oynamaktadır.

Dr. Dt. Deniz Noyun








DENTPLUS GEÇİT


Ahmet Yesevi Mah. Piknik Cad.
        Hasat Sk. Üründül Plaza K:1 Kapı No : 2
        No: 11 – 12 Nilüfer / BURSA


info@dentplus.com.tr

(0224) 404 00 87