dis_beyazlatma.jpg

İnsanlarda diş renkleri; tıpkı ten renkleri gibi farklılıklar gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler. Bazıları ise, genetik olarak koyu diş rengi ile doğarlar. Dişlerin doğal renkleri zaman içinde kullanılan çay, kahve, sigara ve yediğimiz içtiğimiz boyar maddelerin etkisi ile renkleşir ve lekelenir. Bu durum bizi sosyal hayatımızda çoğu zaman rahatsız etmektedir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri :

Dişleri beyazlatmak için 3 farklı yöntem bulunmaktadır.

– Home Bleaching

– Ofis Bleaching

– İnternal Bleaching

Home Bleaching:

 

Diş hekimlerinin önerdiği kimyasal ajanlar ile düzenli olarak hekim kontrolünde uygulanan yöntemdir. Hekim, bu işlem için öncelikle hastasından ölçü alıp kişinin dişlerine tam olarak uyum sağlayan özel bir kalıp hazırlar. Hasta evde, bu plakların içine belirli miktarlarda beyazlatma jelini (% 10–15’lik karbamidperoksid) uygular. Hasta,  tavsiye edilen süre boyunca bu plağı ağzınızda dişlerin üzerinde tutar (3–5 gün). Bu yöntemde hasta, diş etlerini çok iyi korumalıdır. Beyazlatma jelinin diş etlerine taşmaması, temas etmemesi gerekmektedir. Taşan jel diş fır

çasıyla uzaklaştırılmalıdır.

Özel konsantrasyonlarda ki beyazlatma ajanı, hazırlanan bu kalıbın içerisine konularak günün belli saatlerinde uygulanmaktadır. Gün içerisinde uygulamak biraz zor olabildiğinden genellikle gece uykudayken uygulanır.

Ofis Bleaching

Klinikte uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Çok daha kısa sürede etkin bir beyazlama sağlar. Ev tipine göre daha pahalıdır. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da laser yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama 1–2 saat içinde gerçekleşir.

İnternal Bleaching

Kanal tedavisi sonucu renkleşmiş dişlerde uygulanan yöntemdir. Önce kanal tedavisinin kalitesi incelenir. Kanal tedavisi iyi değilse tekrarlanır. Dişteki dolgu uzaklaştırılır. Açılan

 

kaviteye beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır. En önemli yan etkileri, diş çevresi dokuların zarar görmesi ve kök ucunda erime görülmesidir. Bazı durumlarda renkleşmiş diş komşu dişlerden daha fazla beyazlayabilir.

Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır?

Tüm diş beyazlatma yöntemleri dişler de az da olsa hassasiyete sebebiyet verebilmektedir. Bu hassasiyet; havaya, çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklere karşı bile olabilmektedir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyetin genellikle 24-48 saat içersinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer ?

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kimi dişler bir ya da iki günde beyazlarken, bazı dişerlerin beyazlaması bir iki ayı bulabilmektedir. Ortalama beyazlamasa süresi 2-3 haftadadır. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.

Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer ? 

Beyazlatma sonrasında renk yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Bu süre 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda bir 1 ya da 2 seans ile desteklenebilir.

Diş beyazlatma porselenleri de beyazlatır mı ? 

Tüm beyazlama yönetmeleri ve maderli doğal diş yapısı için planlanmıştır; ve uygulanmaktadır. Porselen kaplama kuron ve köprülerde yapılan beyazlatma işlemleri sonuç vermemektedir.

Beyazlatma sonrası kahve içebilir miyim ? 

Beyazlatma ve sonrasında yaklaşık 2 hafta boyunca; kahve, kola, şarap gibi renklendirici maddelerden uzak kalınması tavsiye edilir.

Diş beyazlatma sonuçları herkeste aynı mıdır ?

Diş beyazlatma işlemi kişiden kişiye göre farklı sonuçlanmaktadır. Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kimi dişler bir ya da iki günde beyazlarken, bazı dişerlerin beyazlaması bir iki ayı bulabilmektedir. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.

Dişin renklenme sebepleri nelerdir ?

* Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme
* Dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenme (amalgam)
* Dişlerin geliştiği sırada yani daha sürmeden antibiyotik kullanımı
* Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinden gelen renk değişikliği
* Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi
* Darbe (travma) sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme.

Diş beyazlatma önerilmeyen durumlar nelerdir ?

* Ağız bakımının iyi olmaması
* Dişlerdeki harabiyet ya da büyük çürükler
* Diş etleri ve periodontal dokularda hastalık varsa
* Diş gıcırdatması olan hastalarda

Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma, uygulamalarının en önemli avantajı kişiye özel beyazlatma ajanının kullanılması sayesinde hızlı ve kalıcı sonuçlar alınıyor olması ve diş yapısına ya da ağızda ki yumuşak dokulara zarar vermiyor olmasıdır. Bu yöntemin bir diğer avantajı da, bu ajanların yine kişiye özel olarak hazırlanmış apareyler içerisinde uygulanması sayesinde kişi için uygulama kolaylığı sağlamasıdır. Hazırlanan aparey, kişinin tam olarak diş yapısına uygun olduğundan uygulama sırasında hem apareyin ağızdan düşmemesi hem de beyazlatma ajanının ağız içersine bulaşarak dil, dudak vb yumuşak dokulara zarar vermemesi sağlanmaktadır.

Dentplus







DENTPLUS GEÇİT


Ahmet Yesevi Mah. Piknik Cad.
        Hasat Sk. Üründül Plaza K:1 Kapı No : 2
        No: 11 – 12 Nilüfer / BURSA


info@dentplus.com.tr

(0224) 404 00 87