implant_bursa1.jpg

Toplumda sıkça görmeye başladığımız çene eklemi ağrıları ve buna sebep olan diş sıkma (bruksizm)dan ve tedavi yöntemlerinden kısaca bahsetmek istiyorum.

TME (çene eklemi) rahatsızlıkları, kulak çınlamasından, baş ağrısına, basit bir eklem sesinden çenede kilitlenmeye kadar değişik belirtiler ile karakterizedir. Bunun sonucu olarak, hastalar kulak burun boğaz uzmanından, nöroloji uzmanına, çene cerrahından, fizik tedavi uzmanına kadar değişik hekimlerle iletişime geçerek dertlerine çare ararlar.

Çene Ağrısı

Çene eklemi; oldukça karışık ama uyumlu yapısının yardımıyla, ısırmadan çiğnemeye, iplik kesmeden, fındık kırmaya, ıslık çalmadan, şarkı söylemeye ve konuşmaya kadar pek çok günlük ve yaşamsal işlevde rol almaktadır. Yarım tona kadar sıkma gücüne sahip çene eklemi günde ortalama 1500-2000 defa hareket ederek, organizmanın en çok kullanılan eklemlerinden biri olmaktadır.

Çene eklemi; vücutta menteşe hareketi ile birlikte, kayma hareketi yapabilen tek eklem tipidir. Çene eklemi rahatsızlıklarına( TME disfonksiyonlarına) rastlanan hastalarda, çoğunlukla eklem ve çevresinde ağrı, eklemde tıkırtı sesi, kulak ağrısı ve kulakta dolgunluk hissi, kaslarda hassasiyet ve ağrı, baş ağrısı ve çene hareketlerinde kısıtlılık gibi bulgulara rastlanmaktadır. Kaslarda ki rahatsızlıklar, çene eklemini etkileyebildiği gibi, eklem ve dişe ait bozukluklar da çevre dokuları, özellikle kasları fazlasıyla etkilemektedir.

Çene eklemi rahatsızlıklarına; dişsel bozukluklar, anatomik bozukluklar, travma ve diş sıkma gıcırdatma (bruksizm)se olabilir.

Çene eklemi rahatsızlıklarında; tedavi seçenekleri olarak okluzal splint tedavisi, fizik tedavi, farmakolojik tedavi ve psikiyatrik destek tedavisi olabilir.

Dr. Fuat NOYUN – Çene Yüz Protezi Uzmanı

Dentplus







DENTPLUS GEÇİT


Ahmet Yesevi Mah. Piknik Cad.
        Hasat Sk. Üründül Plaza K:1 Kapı No : 2
        No: 11 – 12 Nilüfer / BURSA


info@dentplus.com.tr

(0224) 404 00 87